vrijdag 30 maart 2012

Tuintijdschriften, geschiedenis en een beetje breien

In de lange periode waarin ik me niet fit voelde, las ik niet of nauwelijks tijdschriften. Ik had gewoon nerens zin in of belangstelling voor. Dat is nu gelukkig beter, maar de stapel, die op me ligt te wachten is indrukwekkend.
De meeste tijdschriften heb ik wel vluchtig bekeken, maar overal staan artikelen in, die helemaal gelezen moeten worden.

Daar ben ik deze week dus maar eens aan begonnen.

Groei & Bloei, maart en april 2012


Ik schreef al eerder, dat ik niet alles zal beschrijven in de tuinbladen. Iedere keer weer wordt ik geïnspireerd door de prachtige kleuren op de foto's.
Groei en Bloei is echt een verenigingsblad. Er moet altijd veel en er mag weinig.
Gelukkig verandert da nu een beetje. Zoals alles in het voorjaar is ook Groei en Bloei wat vernieuwd. Er zijn wat nieuwe rubrieken, waarvan ik 'Gewoon groen' erg leuk vind. Er mag nu zelfs genoten worden van de tuin! En een beetje rommelig is ook niet (altijd) verkeerd) Plezierig om te lezen.

Bloem(en) & Plant(en), december 2011, februari, maart en april 2012


Het decembernummer was helemaal aan mijn aandacht ontsnapt en lag nog in het plastic!
Ook hier weer prachtige kleuren op de foto's.
En ook dit blad is vernieuwd. Het heeft de meervoudsvormen in de titel weggelaten en heet nu Bloem & Plant. Er zijn meer bladzijden gekomen voor zowel de siertuin en de moestuin en in het nieuwste nummer staan zelfs heerlijke recepten van producten uit de moestuin. Het is veel praktischer dan G&B. Er staan veel plantenvariëteiten beschreven en ook veel aanwijzingen hoe je bijv. bepaalde struiken moet snoeien.
Ze hebben minder aandacht voor bloemschikken, maar dat vind ik allesbehalve een nadeel: in G&B is dat vaak een beetje over the top in mijn ogen.
Hier krijg je zin van om meteen in de tuin te gaan werken (Heb ik dus ook gedaan)

Historisch Nieuwsblad maart 2012

Ik ben dol op dit tijdschrift. Toch stond het op de nominatie om opgezegd te worden. Het is frustrerend om de stapel nummers te zien groeien, met het plastic er nog om. Soms ook zonder plastic, maar toch ongelezen: het eerste artikel van enig formaat moest gelezen worden van a tot z, en daar was op een bepaald tijdstip geen tijd, zin of energie voor.

Het maartnummer heb ik nu gespeld: alles gelezen, wat me maar even interesseerde en dat was veel. (Als straf arriveerde vandaag het aprilnummer - dat zal toch echt nog even moeten wachten)

Veel over economie: over Glasnost en Michael Gorbatsjov, over Friedrich Raiffeisen, burgemeester van een kleine Duitse stad maar beter bekend als oprichter van de bank, over econoom Keynes, die tegenwoordig weer veel besproken wordt, maar enige tijd verguisd werd.
Het artikel over Floris V interesseerde me, door de band met onze eigen omgeving: zijn vader zakte niet ver hier vandaan door het ijs en werd door boze burgers vermoord, hijzelf bedwong de West-Friezen en bouwde kasteel Radboud in Medemblik.

Ben Korsten was de eerste spindoctor in politiek Den Haag.

Ziekte en dood was in de Gouden Eeuw altijd nabij. Leuk artikel, met het verslag over de pogingen van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau om van zijn koorts af te komen, als hoogtepunt.

Heel boeiend.

Nu wachten er nog vijf nummers....

Plus november 2011

Ik dacht, dat ik dit gelezen had. Niet dus.
Een veelzijdig nummer, dik als gewoonlijk, met aardige stukjes erin.

Sandra februari, maart en april 2012


Het wordt voorjaar, dus veel kledingstukken met ajour. Het maartnummer is verreweg het beste. In de andere twee kon ik niet veel vinden.

In het februarinummer staat, hoe je moet borduren op breiwerk en in het aprilnummer een handleiding voor ajourbreien.