Ik was er al bang voor: het lezen van tijdschriften zodra ze binnenkomen zit er niet echt in. Ze hebben de neiging allemaal tegelijk te verschijnen en op de mat te vallen. Het zou trouwens ook jammer zijn om ze haastig te lezen, omdat ik er zo nodig een blog over moet schrijven.
Maar wanneer Piecework komt, kan ik het niet laten meteen te beginnen met lezen. Er staat altijd was in, wat me interesseert.
Deze keer was het een artikel over een eiland in Peru, Taquile, gelegen in het Titicaca meer. De jongens leren daar al op 8-jarige leeftijd breien en zij zijn het, die de bekende mutsen met de oorflapjes en de vele bonte motieven breien. Voor eigen gebruik breien ze heel fijn, met soms wel 9 steken per centimeter, voor de toeristen zijn de garens en de naalden wat grover en de patronen wat minder ingewikkeld.
Als de jongens wat ouder worden leren ze ook weven. Zij maken de stoffen, waarvan kleding gemaakt wordt. De vrouwen weven ceintuurs, tassen, sjaals en dekens. De vrouwen gebruiken getouwen, die met pennen in de grand vastgezet worden en zitten ook op de grond te weven, de mannen gebruiken eenvoudige trapgetouwen.
Mooie foto's, interessant artikel.
Zoals altijd staan de kleine berichten vol interessante wetenswaardigheden.
In een museum in Berkely, Californie, het Lacis museum of Lace and Textiles, waar de bekende ontwerpster Nancy Bush curator is, is een tentoonstelling van Estlandse breikunst. De afgebeelde werkstukken maken, dat je er meteen heen wil.
Verder een patroon van een Orenburg sjaal, gebreide inlegschoenen (dus schoenen om in schoenen te leggen) uit IJsland, een artikel over gebreide oude handschoenen, die iemand het leven redden in WO II, en een over de Navaho breister Bertha Mae Shipley. Het laatste wordt gevolgd door het patroon van een babyvestje, zoals zij dat in 1918 voor haar oudste dochter breide.
Dan is er nog een heel fijne kant aan een kussensloop. Deze is nagebreid als rand aan een gebreide wollen sjaal. Ook hiervan staat het patroon in het blad.
Deze aflevering eindigt met breiwerk uit de 'Victoriaanse breikamer': Victoriaanse breiboeken, de lezers worden uitgedaagd een oud patroon na te breien voor een paar kousen, een klein tasje, in de vorm van een ananas, en een 'miser's purse', een soort portemonnaie.
Dit was het jaarlijkse nummer over antiek breiwerk en bevat weer een schat aan informatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten